Американські вчені уточнили корисні властивості червоного вина

Американські вчені уточнили механізм лікувальної дії активного компонента червоного вина.
AP

Якповідомляє EurekAlert!, метаболізм ресвератролу вивчили група фахівців підкерівництвом Девіда Сінклера (David Sinclair) з Гарвардського університету.Звіт про дослідження опублікований в журналі Cell Metabolism.

Попереднідослідження ресвератролу показали, що біологічні ефекти речовини обумовленіактивністю гена SIRT1. Він кодує фермент із сімейства сиртуїнів, що регулюютьбагато ключових функції організму, в тому числі відповідальні за біологічнестаріння.

Фармацевтичнакомпанія Sirtis почала пошуки штучних аналогів, які за ефективністю можутьзрівнятися з компонентом червоного вина. Однак фахівці компанії призупинилидослідження, припустивши, що речовина може задіяти одразу кілька молекулярнихмеханізмів.

Група Сінклерапровела серію експериментів на лабораторних мишах. Дослідникам вдалося вивестилінію тварин, у яких були відсутні гени SIRT1.

Зарезультатами дослідження, у звичайних мишей, що одержували ресвератрол,спостерігалися підвищення швидкості утворення мітохондрій і посилення їхфункції, а також зростання вмісту коферменту нікотинамідаденіндінуклеотида(НАД) в м'язовій тканині. Ці ефекти, зумовлені активністю SIRT1, неспостерігалися у тварин, позбавлених зазначеного гена.

Крімтого, Сінклер і його колеги з'ясували, що прямий вплив на ген SIRT1 чинятьтільки невеликі дози ресвератролу. Однак цей ген є ключовим для проявубіологічних ефектів будь-яких доз речовини.

Ранішевчені дійшли висновку, що ресвератрол, який міститься в шкірці і кісточкахчервоного винограду, покращує метаболізм у чоловіків, які страждають відожиріння.