Американські вчені уточнили корисні властивості червоного вина

Американські вчені уточнили механізм лікувальної дії активного компонента червоного вина.
Американські вчені уточнили корисні властивості червоного вина
AP

Якповідомляє EurekAlert!, метаболізм ресвератролу вивчили група фахівців підкерівництвом Девіда Сінклера (David Sinclair) з Гарвардського університету.Звіт про дослідження опублікований в журналі Cell Metabolism.

Попереднідослідження ресвератролу показали, що біологічні ефекти речовини обумовленіактивністю гена SIRT1. Він кодує фермент із сімейства сиртуїнів, що регулюютьбагато ключових функції організму, в тому числі відповідальні за біологічнестаріння.

Фармацевтичнакомпанія Sirtis почала пошуки штучних аналогів, які за ефективністю можутьзрівнятися з компонентом червоного вина. Однак фахівці компанії призупинилидослідження, припустивши, що речовина може задіяти одразу кілька молекулярнихмеханізмів.

Група Сінклерапровела серію експериментів на лабораторних мишах. Дослідникам вдалося вивестилінію тварин, у яких були відсутні гени SIRT1.

Зарезультатами дослідження, у звичайних мишей, що одержували ресвератрол,спостерігалися підвищення швидкості утворення мітохондрій і посилення їхфункції, а також зростання вмісту коферменту нікотинамідаденіндінуклеотида(НАД) в м'язовій тканині. Ці ефекти, зумовлені активністю SIRT1, неспостерігалися у тварин, позбавлених зазначеного гена.

Крімтого, Сінклер і його колеги з'ясували, що прямий вплив на ген SIRT1 чинятьтільки невеликі дози ресвератролу. Однак цей ген є ключовим для проявубіологічних ефектів будь-яких доз речовини.

Ранішевчені дійшли висновку, що ресвератрол, який міститься в шкірці і кісточкахчервоного винограду, покращує метаболізм у чоловіків, які страждають відожиріння.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях